четвер, 3 жовтня 2019 р.

Нова література для сільських бібліотек Забродівської ОТГ.

  Забродівська сільська рада виділила 20 тис. гривень на поповнення книжкового фонду Забродівської публічної бібліотеки й її структурних підрозділів. Загалом за ці кошти закупили 249 примірників. Це є перше придбання книг для закладів культури за кошти із місцевого бюджету. До бібліотек, які увійшли до складу Забродівської ОТГ , майже, 2 роки не надходила література тому, що офіційно установа , яка змогла б поставити на облік, обробити й розподілити між бібліотеками-філіями книги сформувалася 11 березня цього ж року.
  Придбана література містить багато сучасних та цікавих творів. Наприклад:
М. Ткачівська "Тримайся за повітря"; Т. Пахомова "Карпатське танго";Д. Гнатко "Мазуревичі", "Скеля червоного сонця";С. Талан "Зловити промінь щастя",  "Матусин оберіг", "Букет улюблених квітів"; В. Лис "В'язні зеленої дачі"; Д. Корній "Місяцівна", "Сузір'я дів". Великий різновид дитячої літератури - "Лицарі волі", В. Сухомлинський "Майже чарівна розмова", В. Пухнач "Пригоди в країні динозаврів", Г. Чубач "Україночки ідуть", М. Блер "Тінкі й чарівна квітка", "Голді у страшному парку", "Тайлер вчиться дружити", ін. Програмові шкільні твори: Д. В. Джонс "Мандрівний замок Хаула",О. Генрі "Дари Волхвів", В. Биков "Альпійська балада", О. Грін "Пурпурові вітрила",А. К. Дойл "Пістрява стрічка" , І. Франко "Коли ще звірі говорили", В. Короленко "Сліпий музикант", В. Королів-Старий "Нечиста сила", Е. Портер "Поліанна", Ч. Діккенс "Різдвяна пісня в прозі", Г. Веллс "Чарівна крамниця" та  багато інших.     Чи цього для бібліотек достатньо? Звичайно, що ні. Однак такої кількості ми ще не отримували, і це є великий якісний і кількісний стрибок у справі оновлення фондів. 
   Ми надіємось, що наші бібліотеки заповнять усі книжкові полиці новою, сучасною й програмовою літературою. Адже , до складу Забродівської ПБ входить 8 сільських бібліотек. Кожна з них отримає в середньому 30 примірників . Згідно "ДЕРЖАВНИХ СОЦІАЛЬНИХ НОРМАТИВІВ забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні" затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2019 р. № 72 пункту 11 " Фонди публічних бібліотек, крім обласних універсальних наукових бібліотек, повинні щороку оновлюватися не менше ніж на 5 відсотків, у тому числі шляхом: закупівлі книжкових видань — не менше 250 примірників на 1000 осіб зони обслуговування публічної бібліотеки;..." У будь-якій бібліотеці ОТГ кількість старих книжок переважає половину – понад 60% це є радянська література. І це переважно російськомовна література. Ті самі багатотомні видання Гоголя, Достоєвського, Тургенєва, Чехова. Вони є практично в будь-якій сільській бібліотеці. І значною мірою це книжки, яких ніхто не читає і ніколи не буде читати, тому що діти перестали вивчати російську мову як обов’язкову дисципліну і для них російська мова є такою самою іноземною як і англійська. 
   Щоб збільшити кількість користувачів необхідно систематично поповнювати книжкові фонди бібліотек.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Онлайн-семінар «Нові форми державної статистичної звітності. Бібліотеки Волині в ЕСМаР»

19 грудня 2023 року відбувся обласний онлайн-семінарі на тему: «Нові форми державної статистичної звітності. Бібліотеки Волині в ЕСМаР» який...